Tarinat

Oppisopimuksella kaivurin hytistä hevi-osastolleLappajärveläissyntyistä, sittemmin seitsemän vuotta Vimpelissä asunutta Noora Mäenpäätä ei koulun penkin kuluttaminen kiinnostanut. Peruskoulun jälkeen kesken jäivät niin kymppiluokka kuin ammattikoulukin. Mäenpää pääsi työelämään, ja teki töitä muun muassa turve- ja maanrakennustyömailla. Työntekoon tuli taukoa hänen saadessaan lapsen kolme ja puoli vuotta sitten. Ajatus koulutuksen hankkimisesta alkoi kasvaa parin kymmenen ikävuoden jälkeen. 

- Olen aina halunnut opiskella kaupan alaa. Se on hyödyllistä, ja joka paikassa on kauppoja ja myyntityötä, hän kertoo.


Mäenpää pääsi kahdeksi kuukaudeksi työkokeiluun K-Market Vetoon, jossa avautui mahdollisuus opiskella liiketalouden perustutkinto oppisopimuskoulutuksena. Hän tarttui tilaisuuteen, ja keväällä 2014 aloitetut opinnot on tarkoitus saada valmiiksi syksyllä. Hänen työpaikkaohjaajanaan toimii myyjä Mari Laakso.
- Ala on osoittautunut mukavaksi. Parasta työssä ovat ihmiset, ja se, että jokainen päivä on erilainen, vaikka rutiinit ovatkin samat, Noora Mäenpää toteaa.
- Täällä on hyvä työilmapiiri, ja töihin on aina mukava tulla. Hyvä, että työnantajani Ulla Laakso on ottanut hoiviinsa, ja työ tekijäänsä opettaa.

 

Noora Mäenpää, joka suorittaa liiketalouden perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena K-market Vedossa. Taustatukena ovat kauppias Ulla Laakso ja myyjä Mari Laakso. 

 

Joustavaa opiskelua

 

Noora Mäenpää opiskelee työn ohella. Aluksi oli kolme lähiopetuspäivää kuukaudessa Yrittäjäopistolla Kauhavalla. Opintojen edetessä on ollut yhä enemmän verkkokursseja, jotka hän tekee kotoa käsin. Lähipäivien ja verkkokurssien jälkeen on ollut oppimistehtäviä ja verkkokursseilla myös välitenttejä. Koulutus päättyy näyttökokeisiin. 

 

Työn, opiskelun ja lapsenhoidon yhdistelmää hän ei ole kokenut raskaana.
- Tarvittaessa tehtävien aikatauluihin on saanut joustoa Yrittäjäopistolta.

 
Oppisopimuskoulutuksen etu on, että opinnot räätälöidään aina opiskelijan osaamisen ja tarpeiden mukaan. Mäenpää kokee, että motivaatiota parantaa jo se, että on työpaikka, nykyään se kun ei ole niin itsestään selvää. Työn ja opintojen limittyminen on etu, työssä voi hyödyntää oppimaansa ja opiskelu on käytännönläheistä. 
- Itseään pääsee toteuttamaan esimerkiksi esillepanoissa. Aina on joku sesonki menossa.

- Noora on ollut ahkera, kehuu Ulla Laakso.

 

 

Plussaa yritykselle

 

Kauppias Ulla Laaksolle oppisopimusopiskelu on tuttua. Hän on suorittanut oppisopimuksella itse johtamistaidon erikoistutkinnon, tytär Mari myynnin ammattitutkinnon ja Sami-poika opiskellut merkonomiksi. Hänellä on yrityksessään K-Market Vedossa tällä hetkellä toinenkin oppisopimusopiskelija, myynnin ammattitutkintoa viimeistelevä Emmi Aho. Mari Laakso toimii myös hänen ohjaajanaan.

- Oppisopimusopiskelu on helpottunut koko ajan vuosien varrella, esimerkiksi paperitöitä on vähemmän, toteaa Laakso.

 

Työntekijöiden kouluttamisessa jää hänen mukaansa plussan puolelle, vaikka se aiheuttaakin välillä ylimääräistä työtä; alussa on hieman papereiden pyörittelyä ja yhden henkilön on toimittava opiskelijan ohjaajana työpaikalla opintojen ajan. Valtio korvaa aiheutuneen vaivan työnantajalle, ja työntekijä saa korvausta menetystä ansiosta opiskelupäiviltä sekä kilometrirahan. Tuki vaihtelee tapauskohtaisesti; ilman ammattikoulutusta olevasta tukea saa enemmän.

 

Sekä uusien työntekijöiden kouluttaminen että vanhojen täydennyskoulutus hyödyttää Laakson mukaan yritystä.

- Opiskelu motivoi sekä työnantajaa että opiskelijaa. Myös oppilaiden harjoitustöitä voi hyödyntää yrityksessä. Esimerkiksi Noora Mäenpää on tehnyt laskutusta myyjän työn ohessa.

 

Hän kannustaa myös yrittäjiä hakemaan lisäoppia oppisopimuksen kautta. Koulutus on tällöin ilmaista yritykselle.

- Yrittäjien kannattaa käydä koulutuksia ja laittaa itseään enemmän likoon.

 

Laakso innostui hiljattain uudelleen opiskelusta ja aloitti tammikuussa Jyväskylän Yliopistossa eMBA (executive Master of Business Administration) -opinnot, jotka johtavat on kansainväliseen johtajuustutkintoon. Sen hän tekee ihan omana projektinaan.

- Se on mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa.

 

SUVI HOSIONAHO, Järviseudun Sanomat


Takaisin tarinoihin

Sopeva
Oppisopimuspalvelut

Puh. 020 742 4140

Kauhavan toimipiste

Loppusuora 9, 62200 Kauhava

Alajärven toimipiste

Hoiskontie 25, 62900 Alajärvi

Toimialueemme

 

Sopeva Oppisopimuspalvelut toimii alueellisena oppisopimuskoulutuksen järjestäjänä kuuden kunnan alueella: Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi, Vimpeli, Alajärvi ja Alavus.