Usein kysyttyä

Olemme koonneet tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä opiskeluun liittyen. 

Kenelle oppisopimuskoulutus on tarkoitettu?

Oppisopimuskoulutus on käytännönläheinen tapa opiskella itselleen ammatti, päivittää tietoja ja kehittyä oman alansa osaajaksi. Oppisopimus on tutkintoon tähtäävää ammatillista perus- tai lisäkoulutusta, jonka avulla voi kouluttautua moniin ammatteihin työelämän eri sektoreilla. Lähes kaikki ammatilliset tutkinnot on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, ammattikorkeakoulu- ja korkeakoulututkintoja lukuun ottamatta. Koulutuksen voi aloittaa milloin vain eikä perustutkintoon tähtäävään koulutukseen pääsy edellytä aikaisempaa kokemusta alalta.

 

Oppisopimus edellyttää aina työsuhdetta. Oppisopimus voidaan solmia jo työssä olevalle työntekijälle, uudelle työntekijälle, työttömälle työnhakijalle sekä yrittäjälle. Oppisopimuskoulutus sopii kaikille työikäisille.

 

Miten oppisopimuspaikan voi löytää?

Oppisopimuskoulutuksen aloittamisen edellytyksenä on työpaikka. Oppisopimuspaikan etsinnässä oma aktiivisuus kannattaa - ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin työnantajiin/yrityksiin! Kysy mahdollista työpaikkaa myös TE-palveluilta. Jos olet jo työsuhteessa, kerro esimiehellesi oppisopimuksen mahdollisuudesta.

 

Kuka etsii ja rahoittaa koulutuksen?

Oppisopimustoimisto hankkii sovitun koulutuksen ja  tarvittavan lähiopetuksen kun oppisopimuksen aloittamisesta on sovittu. Koulutus on opiskelijalle ja työnantajalle/yrittäjälle maksutonta Sopeva Oppisopimuspalveluiden kautta.

 

Mitä työnantajalta vaaditaan? / Mihin työnantaja sitoutuu?

Työnantaja sitoutuu järjestämään opiskelijalle mahdollisuuden osallistua lähiopetukseen sekä maksamaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Lähiopetuksen ajalta työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvoitetta. Työpaikalle nimetään työpaikkaohjaaja, joka ohjaa opiskelijaa käytännön työssä sekä käy opiskelijan kanssa säännöllisesti palautekeskusteluja. Oppisopimus on määräaikainen ja se päättyy, kun osaaminen on saavutettu.

 

Mitä työnantaja hyötyy oppisopimusopiskelijasta?

Työnantajayritys saa oppisopimuksen avulla motivoituneen työntekijän, jonka ammattitaito ja osaaminen on yrityksen tarpeisiin räätälöity. Suurin osa ammattitaidosta opitaan työpaikalla työtä tekemällä. Oppisopimus on hyvä vaihtoehto, kun

  • rekrytoidaan uusia työntekijöitä
  • koulutetaan henkilöstöä uusiin tehtäviin
  • työntekijän tehtävät edellyttävät ammatillista lisäkoulutusta
  • halutaan päivittää henkilöstön osaamista ja ammattitaitoa

Sopeva
Oppisopimuspalvelut

Puh. 020 742 4140

Kauhavan toimipiste

Loppusuora 9, 62200 Kauhava

Alajärven toimipiste

Hoiskontie 25, 62900 Alajärvi

Toimialueemme

 

Sopeva Oppisopimuspalvelut toimii alueellisena oppisopimuskoulutuksen järjestäjänä kuuden kunnan alueella: Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi, Vimpeli, Alajärvi ja Alavus.